
A C T UA R IA L  BO AR D  FO R  C O UN S E LI N G  A N D D IS C I PL I N E 

F O R MA L  O P I NI ON 

 
The Actuarial Board for Counseling and Discipline (“ABCD”) has 

received the following question regarding the application and 

scope of § 3.7.7(c) of Actuarial Standard of Practice No. 6 (ASOP 

6), “Measuring Retiree Group Benefit Obligations and Determining 

Retiree Group Benefits Plan Costs or Contributions” (adopted May 

2014 - Doc. No. 177).  

 

The Actuarial Standards Board establishes standards of actuarial 

practice. The Actuarial Board for Counseling and Discipline 

considers how these standards apply to a particular actuary’s 

work based on the applicable facts and circumstances. A finding 

of a material breach of the Code of Professional Conduct can be 

made only after a detailed investigation. Hypothetical scenarios 

cannot contain sufficient detail to support clear findings in 

any actual case. However, they can be informative since they 

enable the ABCD to articulate the issues that are involved and 

the analysis the ABCD is likely to use in arriving at a finding. 

As such, the ABCD decided that a brief discussion of ASOP 6, § 

3.7.7(c) will be of benefit to the profession. Under Article X, 

Section 10 of the American Academy of Actuaries bylaws that 

established the ABCD, the ABCD is authorized to communicate and 

disseminate educational materials to assist actuaries in 

understanding the application of the Code, which requires 

compliance with ASOPs, in various situations that may arise. 

 

This document is intended as guidance to actuaries in accordance 

with the ABCD Rules of Procedure. It is not intended to supplant 

or replace the applicable ASOPs.  

 

Question 

Under what circumstances is the use of unadjusted premiums (i.e. 

without regard to adjustments for age) permissible to establish 

initial per capita health care costs and in the projection of 

future benefit plan costs?  

 

Relevant Standards of Practice 

ASOP 6, § 3.7.7, Age-Specific Costs, states in part: 

“Various factors influence the magnitude of costs for 

the group being valued, often including the ages, 

gender, and other characteristics of the benefit plan 

members.”   
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ASOP 6, § 3.7.7(a), General Principles:  

“In general, for health coverage, benefit costs vary 

by age. Therefore, except as noted in (c) below, the 

actuary should use age specific costs in the 

development of the initial per capita costs and in the 

projection of future benefit plan costs.  In general, 

the development of the age-specific costs should be 

based on the demographics of the group being valued 

and the group’s total expected claims or premiums. Any 

age ranges used should not be overly broad. The 

relationship between the costs at various ages is an 

actuarial assumption that may be based on normative 

databases.”  

 
ASOP 6, § 3.7.7(c) Possible Exceptions:  

“In some very limited cases, the use of the pooled 

health plan’s premium may be appropriate without 

regard to adjustments for age. The factors that an 

actuary should evaluate in determining whether the 

premium may be appropriate without regard to 

adjustments for age include:  

§3.7.7(c).1 the purpose of the measurement (for 

example, for a projection of short-term cash flow 

needs the use of the premium may be appropriate); 

§3.7.7(c).2 whether for the type of benefit plan 

being valued (for example, certain dental plans) 

the impact of using age-specific costs would not 

be material; 

§3.7.7(c).3 the extent to which there are no age-

related implicit subsidies between actives and 

retirees that occur within the pooled health plan; 

and 

§3.7.7(c).4 whether the pooled health plan and its 

premium structure are sustainable over the 

measurement period, even if other groups or active 

participants cease to participate. The use of a 

premium without regard to adjustment for age is 

generally inappropriate if the pooled health plan 

and its premium structure are not sustainable over 

the measurement period if other groups or active 

participants cease to participate.”   
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ASOP 1, §2.1(a), Terms of Construction: 

“Must/Should— The words ‘must’ and ‘should’ are used 

to provide guidance in the ASOPs. ‘Must’ as used in 

the ASOPs means that the ASB does not anticipate that 

the actuary will have any reasonable alternative but 

to follow a particular course of action. In contrast, 

the word ‘should’ indicates what is normally the 

appropriate practice for an actuary to follow when 

rendering actuarial services. Situations may arise 

where the actuary applies professional judgment and 

concludes that complying with this practice would be 

inappropriate, given the nature and purpose of the 

assignment and the principal’s needs, or that under 

the circumstances it would not be reasonable or 

practical to follow the practice. 

 

Failure to follow a course of action denoted by either 

the term ‘must’ or ‘should’ constitutes a deviation 

from the guidance of the ASOP. In either event, the 

actuary is directed to ASOP No. 41, Actuarial 

Communications.” 

 

ASOP 41, §4.4, Deviation from the Guidance of an ASOP: 

“If, in the actuary’s professional judgment, the 

actuary has deviated materially from the guidance set 

forth in an applicable ASOP, other than as covered 

under sections 4.2 or 4.3 of this standard, the 

actuary can still comply with that ASOP by providing 

an appropriate statement in the actuarial 

communication with respect to the nature, rationale, 

and effect of such deviation.” 

 

Our opinion 

 Age specific rates should be used as opposed to premiums 

unless, as outlined in §3.7.7(c): the difference is deemed 
immaterial for the type of benefit plan being priced; the 

purpose of the measurement would justify using premiums; 

there are no age-related implicit subsidies between actives 

and retirees; or the pooled health plan and its premium 

structure are sustainable over the measurement period even 

if other groups or active participants cease to 

participate.   

 ASOP 6 allows some opportunities for actuaries to develop a 

case for using premiums but these are very limited 
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situations.  For example, if there is a guarantee that 

certain groups would continue for a sufficient number of 

years, an argument might be made that §3.7.7(c).4 applies if 
these groups make up a significant proportion of the pool.  

In the absence of specific guarantees, an actuary would 

need to specifically justify why the use of premiums would 

be acceptable over the use of age specific rates given the 

guidance in the ASOP (other than the specific examples 

cited in §3.7.7(c).1 through §3.7.7(c).3).   

 If the ABCD received a complaint associated with an actuary 

who used premiums as opposed to age specific rates, the 

ABCD would carefully scrutinize the reasoning and rationale 

behind the use of premiums.  Where relevant, the ABCD would 

expect to see written analyses that justified the 

computations met the exception to the general rule. 

 
As an example, for a pooled health plan, if the premium 

structure would change significantly if all active members or 

just the active members of the employers that make up the 

majority of the pool were to cease to participate, §3.7.7(c).4 

requires use of age specific rates. This conclusion is 

regardless of how long the plan has been in existence and the 

extent of historic changes in plan participation or a specific 

plan’s enrollment.  The conclusion is grounded in §3.7.7(c).4 

which plainly states that the use of a premium without regard to 

adjustment for age is generally inappropriate if the pooled 

health plan and its premium structure are not sustainable over 

the measurement period if other groups or active participants 

cease to participate.   

 
We believe the situation posed by this example is addressed in 

the General Comments section of ASOP 6 under §3.7.8 (in the final 

version of the ASOP, §3.7.8 was combined with §3.7.7 into new 

§3.7.7(a)) which states as follows: 

 

“Comment:  Several commentators suggested that in 

cases where the cost of coverage is borne by a large 

independent community, the use of an unadjusted 

premium should be allowed if the aging or demographic 

distribution of the individual employer’s population 

would not affect the program’s premiums, such as for 

many small public sector plans.  

 

Response:  The reviewers believe that implicit 

subsidies do exist within pooled health plans and that 

such subsidies should be recognized in valuations of 
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retiree group benefits by incorporating age-specific 

costs in the measurement, except in some very limited 

cases. Thus the reviewers believe that the use of age-

specific costs will generally result in a more 

appropriate representation of the employer’s long term 

liabilities for retirees than the use of unadjusted 

premiums. They point out that there is no guarantee 

that the current premium structure or the pooled 

health plan will continue over the long term nor that 

the employer will continue or be allowed to continue 

in the pool and that the value of employer’s benefit 

commitment independent of the method used to provide 

that benefit is the most appropriate basis for valuing 

the liability, except in some very limited cases. 

Accordingly, the reviewers added more guidance 

throughout section 3.7.7, which now also includes the 

guidance contained in section 3.7.8 of the second 

exposure draft.” 

 

Summary 

Age specific rates should be used except in very limited 

situations. It is up to the responsible actuary to justify any 

other methodology. 

 

 

Respectfully, 

 

  
Janet Fagan       November 24, 2015 

Chairperson, Actuarial Board     

for Counseling and Discipline 

 

 


